Κριτήρια επιλογής κατεψυγμένου

Τα «επώνυμα» φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση σε σύγκριση με το φρέσκο νωπό ψάρι. Καταψύχονται λίγες ώρες μετά την αλίευση και διατηρούνται στους -18 °C σε όλα τα στάδια της μεταφοράς, αποθήκευσης και διάθεσής τους στα καταστήματα.

Καλό είναι, πρώτα από όλα, να ψωνίζουμε τα κατεψυγμένα προϊόντα γενικά στο τέλος της επίσκεψής μας στο κατάστημα, για να διατηρούνται όσο παγωμένα γίνεται μέχρι να τα βάλουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας.

Όταν φτάνουμε στους καταψύκτες του καταστήματος, ελέγχουμε το θερμόμετρό τους. Αν δείχνει θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των -18 °C, τότε το αλίευμα συνεχίζει να διατηρείται στους σωστούς βαθμούς. Επίσης, οι συσκευασίες δεν πρέπει να έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα από το ενδεδειγμένο ύψος που προβλέπει ο καταψύκτης (κόκκινη γραμμή πλήρωσης).

Τη στιγμή που επιλέγουμε το ψάρι ή θαλασσινό που θέλουμε να αγοράσουμε, υπάρχουν πέντε απλοί κανόνες από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μέχρι την α’ ύλη στο εσωτερικό, για να προτιμήσουμε το καλύτερο για εμάς:

  1. Το κουτί ή η σακούλα πρέπει να είναι σωστά κλεισμένα και σφραγισμένα. Αν δούμε ότι μια συσκευασία είναι σκισμένη ή κατεστραμμένη, τότε προτιμάμε μια άλλη που δεν έχει πρόβλημα στην εξωτερική της εμφάνιση.
  2. Στο πακέτο, επίσης, θα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία λήξης και ο τόπος προέλευσης (ζώνη FAO). Αυτό μας δείχνει από πού αλιεύτηκε το ψάρι και μέχρι πότε προτείνεται να το καταναλώσουμε.
  3. Στο εσωτερικό της συσκευασίας, βλέπουμε αν έχει μαζέψει τρίμματα πάγου (ή «χιόνι» όπως λέγεται συχνά). Αν έχει, τότε διαλέγουμε μια άλλη συσκευασία, γιατί αυτό σημαίνει ότι το κατεψυγμένο είδος έχει υποστεί διακυμάνσεις στη θερμοκρασία.
  4. Βλέποντας το αλίευμα, θα πρέπει να έχει το σωστό σχήμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλό να αγοράσουμε ψάρια ή θαλασσινά που έχουν γίνει μια άμορφη μάζα, ή από την άλλη πλευρά, που έχουν διαλυθεί ή σπάσει. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε τα αλιεύματα έχουν αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας τους.
  5. Η όψη και το χρώμα είναι και εδώ πολύ σημαντικά σημεία. Πρέπει το αλίευμα να έχει το σωστό χρώμα, και να δείχνει όσο φρέσκο και ζωντανό γίνεται (όπως για παράδειγμα να έχει καθαρά μάτια και όχι συρρικνωμένα) , να μας «πείθει» να το αγοράσουμε!

Τέλος, μια συμβουλή για τη μεταφορά στο σπίτι μας. Βοηθάει να βάζουμε τα κατεψυγμένα προϊόντα στην ίδια σακούλα, ώστε να μην χάνουν τη θερμοκρασία τους. Αν όμως έχουμε να διανύσουμε αρκετή απόσταση, τότε ακόμα καλύτερες είναι οι θερμομονωτικές τσάντες για όλα τα προϊόντα που πρέπει να διατηρηθούν μέχρι να μπουν στον καταψύκτη μας.