Μαμά γιατί να φάω ψάρι;

Πόσο καλό είναι το Ψάρι για τα παιδιά;

Από την Μαργαρίτα Στεργίου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc., συνεργάτη του foodbites.eu

Είχαν δίκιο οι γονείς που επέμεναν να φάμε το ψάρι μας;

Τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, τις οποίες χρειάζονται τα παιδιά καθώς αναπτύσσονται. Είναι υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα. Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν, τις περισσότερες φορές την εβδομάδα, το κόκκινο κρέας στη διατροφή του παιδιού, μιας και περιέχουν πιο υγιεινά λιπαρά.
Τα ψάρια περιέχουν «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά, κυρίως της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών. Τα παιδιά χρειάζονται τα συγκεκριμένα λιπαρά, για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Η περιεκτικότητα των ψαριών σε βιταμίνες ποικίλει, όπως και η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Όσο πιο λιπαρό είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο θα περιέχει και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Επιπλέον, το ψάρι είναι από τις καλύτερες ζωικές πηγές βιταμίνης Β6.
Από τα ψάρια μπορούμε, επίσης, να προσλάβουμε μέταλλα όπως σίδηρο, φωσφόρο, και ασβέστιο, αλλά και ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, ιώδιο, σελήνιο και μαγνήσιο.

Η ισορροπημένη διατροφή που περιέχει 2 φορές την εβδομάδα ψάρι είναι ιδιαίτερα σημαντική για το «χτίσιμο» του εγκεφάλου, δεδομένου ότι συμβάλλει στην δημιουργία των συνάψεων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και τους συντηρεί για όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι λοιπόν εμφανές ότι συνεισφέρει στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και πιθανόν στην ενίσχυση της μνήμης, της δυνατότητας ομιλίας, της ικανότητας συγκέντρωσης και την ικανότητα επεξεργασίας πληροφοριών.

Τα ω-3 λιπαρά των ψαριών αποτελούν δομικά στοιχεία των εγκεφαλικών κυττάρων  και των συνδέσμων (συνάψεων) μεταξύ των κυττάρων. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β6, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που περιέχονται στα ψάρια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην μεταφορά των πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων. Για παράδειγμα, βοηθούν στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών, που είναι «οι μεταφορείς» που φεύγουν από τα εγκεφαλικά κύτταρα για να μεταδώσουν τις πληροφορίες (τα μηνύματα) στο υπόλοιπο σώμα.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, η κατανάλωση ψαριού από την παιδική κιόλας ηλικία είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ξαφνικού θανάτου και μειώνοντας τη συχνότητα καρδιακής αρρυθμίας. Μελέτες συσχετίζουν, επίσης, τη συστηματική κατανάλωση ψαριών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά και μεταβολικού συνδρόμου στη μετέπειτα πορεία της ζωής.

Έτσι, λοιπόν, η κατανάλωση ποικιλίας ψαριών ενδείνκυται και για τα παιδιά, ώστε να ωφεληθούν από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Μπορούν να καταναλώνουν και τα πιο άπαχα, όπως ο βακαλάος και η γλώσσα, αλλά και τα λεγόμενα πιο «λιπαρά» ψάρια, όπως ο σολομός.

Σήμερα βέβαια ακόμη και αν τα παιδιά δυσκολεύονται να φάνε ψάρι ή οι γονείς δυσκολεύονται να βρουν έξυπνες λύσεις για να δώσουν ψάρι στα παιδιά τους ας μην ξεχνούν και τις γευστικές επιλογές και εύκολες λύσεις που μας προτείνει η σύγχρονη βιομηχανία με τα έτοιμα για ψήσιμο ή τηγάνι ψάρια πανέ από ολόκληρο φιλέτο ψαριού και με φυσικό πανάρισμα χωρίς πρόσθετα, που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα άλλα αντίθετα είναι πιο ευχάριστα για το παιδί και θα το κάνουν να τα αγαπήσει.